Cuprins:
- Ce sunt sunt deseurile de echipamente electrice si electronice(DEEE)?
- Deseurile de echipamente electrice si electronice sunt periculoase pentru mediul inconjurator si pentru sanatatea oamenilor?
- Chiar si un produs de dimensiuni mici cum ar fi un telefon mobil?
- De ce trebuie sa predau deseurile de echipamente electrice si electronice unor companii autorizate?
- Exista vreo reglementare legala privitoare la deseurile de echipamente electrice si electronice?
- Care sunt categoriile de deseuri de echipamente electrice si electronice?
- Greentronics colecteaza toate categoriile de deseuri de echipamente electrice si electronice?
- Cum procedez ca sa predau lui Greentronics niste echipamente electrice si electronice scoase din uz?
- Exista o cantitate minima de deseuri pentru care asigurati transportul?
- Ce faceti cu deseurile de echipamente electrice si electronice colectate?
- Pot dona deseuri de echipamente electrice si electronice in scopuri caritabile?
Ce sunt sunt deseurile de echipamente electrice si electronice(DEEE)?
Echipamente electrice şi electronice iesite din uz, inclusiv toate componentele, subansamblele şi produsele consumabile, parte integrantă a echipamentelor în momentul în care acestea devin deşeuri;
Deseurile de echipamente electrice si electronice sunt periculoase pentru mediul inconjurator si pentru sanatatea oamenilor?
Da, daca sunt aruncate impreuna cu deseul menajer, atunci devin deosebit de periculoase. Fie ca ajung in pamant, in centrele municipale de depozitare a deseurilor menajere, fie ca sunt incinerate, poluarea mediului este inevitabila si ireversibila. Absolut toate deseurile de echipamente electrice si electronice contin diverse materiale(ex. material plastic, azbest), substante(ex. freon, uleiuri) si metale(de ex. plumb, mercur, arseniu) care, prin poluarea atmosferei, solului si apelor, produc diverse boli deosebit de periculoase cum ar cele neurologice, reproductive si cancerul.
Chiar si un produs de dimensiuni mici cum ar fi un telefon mobil?
Datorita dimensiunilor mici am putea crede ca impactul acestora supra mediului inconjurator este minim, dar nu este deloc asa. De exemplu, un studiu efectuat in SUA arata ca, anual, sunt scoase din uz aproximativ 130 milioane de telefoane mobile, ceea ce inseamna o cantitate de 65.000 de tone de deseuri ce contin metale toxice precum si alte material periculoase. In Romania exista aproximativ 20 milioane de telefoane mobile si o rata de 4 milioane de aparate noi vandute anual, ceea ce ar putea insemna o cantitate de aproximativ 1.000 de tone de deseuri de telefoane mobile si accesorii!
De ce trebuie sa predau deseurile de echipamente electrice si electronice unor companii autorizate?
In primul rand avem datoria morala de a preveni poluarea meniului inconjurator si pastrarea unui mediu curat atat pentru noi cat si pentru generatiile viitoare. De asemenea trebuie sa respectam obligatiile ce ne revin din legislatia Romaneasca cat si din cea Europeana privitoare la gestiunea deseurilor de echipamente electrice si electronice.
Exista vreo reglementare legala privitoare la deseurile de echipamente electrice si electronice?
Da, in tara noastra reglementarea legala este data de catre Hotararea de Guvern nr. 448/2005 ce transpune Directiva Europeana nr. 2002/96/EC privind deşeurile de echipamente electrice şi electronice. Conform HG448/2005 atat producatorii, importatorii, comerciantii cat si utilizatorii finali de echipamente electrice si electronice(persoane juridice sau fizice) au obligatia de a pune la dispozitie deseurile de echipamente electrice si electronice oricarei societati autorizate in colectarea si tratarea acestora.
Care sunt categoriile de deseuri de echipamente electrice si electronice?
Conform HG448/2005 exista 10 mari categorii de DEEE:
1. Aparate de uz casnic de mari dimensiuni (de ex. frigidere, masini de spalat, cuptoare, etc)
2. Aparate de uz casnic de mici dimensiuni (de ex. fier de calcat, robot de bucatarie, ventilator, etc.)
3. Echipament informatice si de telecomunicatii (de ex. computer, monitoare, telefoane mobile, imprimante, copiatoare, etc)
4. Echipamente de larg consum (de ex. DVD player, TV, videocasetofoane, etc.)
5. Echipamente de iluminat (tuburi neon, becuri, etc.)
6. Unelte electrice si electronice (de ex. masini de gaurit, masini de tuns iarba, etc.)
7. Jucarii, echipamente sportive si de agrement (de ex. console jocuri, etc.)
8. Dispozitive medicale(cu exceptia produselor implantate sau infectate)
9. Instrumente de supraveghere si control(de ex. camera de supraveghere, aparate pentru masurarea curentul electric, etc.)
10. Dozatoare automate(de ex. cele pentru apa, cafea, sucuri, etc.)
Greentronics colecteaza toate categoriile de deseuri de echipamente electrice si electronice?
Da, colectam absolut toate categoriile.
Cum procedez ca sa predau lui Greentronics niste echipamente electrice si electronice scoase din uz?
Atat pentru persoanele juridice cat si pentru cele fizice, recomandam completarea formularului de comanda si in cel mai scurt timp veti fi contactat de catre un reprezentant al companiei noastre pentru a va comunica ziua si ora cand vom ridica deseurile.
Exista o cantitate minima de deseuri pentru care asigurati transportul?
Da, cantitatea minima este de 100kg/locatie. Pentru cantitati mai mici puteti preda deseurile direct la centrele noastre.
Ce faceti cu deseurile de echipamente electrice si electronice colectate?
Ajunse in fabrica noastra, acestea sunt sortate pe categorii, si apoi sunt introduse in procesul tehnologic de tratare. Scopul tratarii deseurilor de echipamente electrice si electronice il constituie reducerea volumului de deşeuri eliminate prin refolosirea, reciclarea şi alte forme de valorificare a acestora.
Deseurile ce nu mai pot fi refolosite, reciclate sau valorificate sunt eliminate de catre procesatori autorizati in acest tip de activitate.
Pot dona deseuri de echipamente electrice si electronice in scopuri caritabile?
Da, Greentronics preia de la donatori deseuri de echipamente electrice si electronice si in mod special telefoane mobile(pentru care avem un parteneriat special. Greentronics redirectioneaza fondurile obtinute din tratarea deseurilor donate catre organizatii de sprijin a copiilor defavorizati